nieuws

21/11/2017

De effecten van Blauw licht op je ogen

Wat is blauw licht? En hoe kun je het effect op je ogen verminderen?

 

Blauw Licht, een term die je steeds vaker hoort. Elke dag wordt 90% van de volwassenen in Europa meer dan twee uur per dag blootgesteld aan blauw licht. Ruim 50% van de 18-20 jarigen wordt zelfs meer dan 9 uur per dag bloot gesteld aan blauw licht. Blauw licht is grotendeels afkomstig van digitale apparaten die we zowel privé, op school als tijdens het werk gebruiken. Afgelopen week verscheen er een artikel waarin het effect van blauw licht bij jonge kinderen wordt aangekaart (zoals beschadiging van het netvlies). Maar wat is blauw licht eigenlijk? En hoe kun je het effect op je ogen verminderen?

 

Ruim 50% van de 18-20 jarigen wordt meer dan 9 uur per dag bloot gesteld aan blauw licht.

Met de term ‘blauw licht’ doelen we op de blauwe en violette kleuren aan het uiteinde van het lichtspectrum. Blauw licht wordt natuurlijk uitgezonden door het zonlicht dat de atmosfeer binnendringt. Het lichtspectrum van de zon is echter warmer van kleur dan kunstmatige lichten van bijvoorbeeld LED en leunt meer naar het rode en gele uiteinde van het spectrum. Blauw licht wordt kunstmatig geïmiteerd in LED verlichting en in de elektronische apparaten die we dagelijks gebruiken (tv’s, computers, mobiele telefoons, smartphones, tablets, etc.).

Recent onderzoek heeft aangetoond dat overmatige blootstelling aan blauw licht oogproblemen kan veroorzaken, zoals cataract en macula degeneratie. Onderzoek naar de lange termijn effecten van overmatige blootstelling aan blauw licht zijn nog maar net begonnen maar de korte termijn effecten liegen er niet om: steeds meer mensen krijgen te maken met Digital Eye Fatigue met kenmerken zoals slaapproblemen, vermoeidheid, droge ogen en/of rode ogen.

Steeds meer mensen krijgen te maken met Digital Eye Fatigue: slaapproblemen, vermoeidheid, droge ogen en/of rode ogen.

Bewust mee omgaan dus…

We kunnen niet meer zonder onze digitale apparaten en vaak is de blootstelling niet gemakkelijk te verminderen door onder anderen school en/of werk. Maar nu steeds meer onderzoeken aantonen wat de effecten van blauw licht zijn op de ogen wordt er binnen de optiek- en optometriebranche op gereageerd. Zo introduceerden we eerder al Biofinity Energys Contactlenzen om het risico op Digital Eye Fatique te verminderen. Maar ook voor de niet-lenzendragers onder ons zijn er oplossingen. Zo hebben we tegenwoordig een prachtige Blue-Coating die op uw nieuwe, op maat gemaakte bril aangebracht kan worden.

Geen sterkte nodig?

Ook als u geen sterkte nodig heeft kunt u uw ogen goed beschermen tegen de nadelige effecten van blauw licht. Zo hebben we de OBLUE bril; een bril met plano glazen (glazen zonder sterkte) waar een blue-coat op zit. De speciale coating filtert het gevaarlijke deel van het blauwe lichtspectrum, terwijl de gunstige delen worden doorgelaten. Ook biedt de bril 100% UVA- en UVB-bescherming, is deze anti reflecterend, krasbestendig en stofafstotend. De bril is verkrijgbaar in verschillende maten en via onze webshop of in de winkel te verkrijgen voor €27,50.

Meer weten?

U kunt hier alvast meer lezen over de Biofinity Energys Contactlenzen. Ook bent u van harte welkom in onze winkel voor passend advies. Wilt u meteen de sterkte en de gezondheid van uw ogen laten controleren? Maak hiervoor dan een afspraak. Dit kan via onze website of bel met telefoonnummer 024-6751399.

Kent u onze oog-gezonde recepten al? Bekijk hier alle recepten