nieuws

06/03/2018

Zicht op... Monoqool

Deens ontwerp van 4 gram

 

Monoqool is in 2008 opgericht door de Deense ontwerper Allan G Petersen. Al snel kwam hij er achter dat de optiekwereld geen behoefte had aan een nóg een collectie van titanium of acetaat brillen – hij wilde het dan ook anders aanpakken door de focus te leggen op innovatie en details.

In samenwerking met het Danish Intitute of Technology heeft Monoqool diverse materiaal experimenten gedaan

Al in 2008 maakte het merk de eerste testen met het 3D printen van metaal in samenwerking met het Danish Intitute of Technology. De Deense overheid had vertrouwen in de experimenten met deze nieuwe technologiën en heeft Monoqool een steuntje in de rug geboden in de vorm van een onderzoeks- en experiment subsidie. In 2013 waren ze zo ver: de wereld en de technologieën waren klaar voor 3D geprinte brillen.

De paradox van high tech 3D printen…

De brillen worden geprint met Polyamide poeder wat wordt verhard door laserstralen, laag voor laag. Velen denken dat het een kwestie is van één knop indrukken om een 3D geprinte bril te maken maar niets is minder waar volgens Petersen. Je loopt namelijk tegen diverse limitaties van materialen aan en als je dan de perfecte bril denkt te hebben dan moet die eerst nog zo’n 30 stappen van nabewerking ondergaan: schoon maken, polijsten, kleur behandelingen, coaten, nogmaals polijsten, in elkaar zetten… Dit kan opvallend genoeg niet door machines opgepakt worden waardoor voor iedere bril nog steeds handwerk en vakmanschap nodig is.

… De dunste 3D geprinte brillen ter wereld.

Bij Monoqool wordt veel waarde gehecht aan experiment en het maken van prototypes. Voor de nieuwe Slide Series van Monoqool lagen 8 bijzondere ideeën op tafel waar ze er uiteindelijk één van hebben gekozen: de dunste bril ter wereld. Het is een elegante, ultradunne, flexibele bril. Ieder montuur is opgebouwd uit 600 lagen waardoor het zo’n 24 uur duurt om een exemplaar te produceren. De brillen hebben een gewicht van maar 4 gram(!) waardoor ze bijzonder comfortabel zitten.

Iedere bril wordt opgebouwd uit 600 lagen: Het duurt ongeveer 24 uur om een bril te printen.

Nieuwsgierig geworden?

Wilt u zelf ervaren hoe het voelt om een bril van slechts 4 gram te dragen? Kom dan gerust eens langs in onze winkel. Voor het passen van een montuur kunt u zo bij ons binnenlopen. Wilt u echter ook de sterkte en de gezondheid van uw ogen laten controleren? Maak hiervoor dan een afspraak. Dit kan via onze website of bel mettelefoonnummer 024-6751399.

Kent u onze oog-gezonde recepten al? Bekijk hier alle recepten